A Szuezi válság és Magyarország 1956 című on-line játék

A VERITAS Történetkutató Intézet és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága A Szuezi-válság és Magyarország 1956 című internetes történelmi vetélkedőt indít 2018. november 18-án a magyarországi és határon túli általános- és középiskolás tanulók számára. A játék hivatalos bejelentésére a Szuezi válság és Magyarország 1956 című nemzetközi konferencián kerül sor a Nemzeti Múzeum Dísztermében, 2016. november 18-án.

A vetélkedő célja, hogy összevethessék tudásukat azok a tanulók, akik kedvelik a történelmet, a történelem tantárgyat és szívesen érdeklődnek az 1956-os forradalom és szabadságharccal, illetve a nemzetközi összefüggésekkel kapcsolatos események iránt. Olyan tanulóknak szervezzük, akik az alapkövetelményeken túl többet szeretnének tudni a magyar és az egyetemes történelemről.

A vetélkedő ötfordulós versenysorozat, melynek témája az 1956-ban történt események, azoknak hazai és nemzetközi előzményei és következményei. A vetélkedőben a történelemi kérdések mellett egyaránt szerepelnek az irodalmi, kulturális, közéleti, politikai és sajtótörténeti kérdések is. Az öt fordulóban összesen 56 kérdésre kell válaszolni. Az I−IV. fordulóban, fordulónként 11 kérdés szerepel, illetve az V. fordulóban 12 kérdés. 55 kérdés teszt jellegű, amelyre három lehetséges válasz közül ki kell választani a helyes megoldást. Az V. forduló utolsó, 56. számú kérdése leíró, szövegszerű megoldást igényel.

A kérdésekre a válaszadásban segítséget nyújthat a vetélkedőhöz kapcsolódó, egyik közösségi oldalon található információk.

A Vetélkedőre három korcsoportban lehet regisztrálni a www.veritasintezet.hu és a www.neb.hu oldalakon:

  1. 2004−2006-os születésűek (10.−12. éves korosztály)
  2. 2001−2003-as születésűek (13.−14. éves korosztály)
  3. 1997−2000-es születésűek (15.−18. éves korosztály)

Az öt forduló elteltével minden kategóriában a legtöbb jó választ adó első három versenyző díjazásban (I. díj, II. díj, III. díj), valamint a felkészítő tanár tárgyjutalomban részesül. A három korcsoportban, korcsoportonként I. díj 1 laptop; II. díj 1 táblagép; III. díj 1 digitális fényképezőgép. Összesen 3 laptop, 3 táblagép és 3 digitális fényképezőgép kerül átadásra. A verseny díjait a VERITAS Történetkutató Intézet és együttműködő partnerei, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Napló Kiadó biztosítja.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átvételére 2017. áprilisban kerül sor, amikor bemutatásra kerül a Szuezi válság és Magyarország 1956 című nemzetközi konferencia előadásaiból készült tanulmánykötet, illetve a Szuezi válság és Magyarország 1956 című dokumentumgyűjtemény.

A kérdéssorokat összeállította: Sáringer János és Tóth Eszter Zsófia

A kérdéseket írta: Dévavári Zoltán, Joó András, Kiss Dávid, Rácz János, Sáringer János, Tóth Eszter Zsófia

Lektorálta: Zinner Tibor